Tevékenységeink

 • A mányi kitörés emlékmű mellett felavatott emlék- és ismertetőtábla 2020.02.02.
  A mányi kitörés emlékműhöz már terveztük egy ideje barátaimmal, hogy egy emlék- és ismertetőtáblát állítunk. Ehhez sikerült egyeztetnünk Mány polgármesterével, Ugron Zoltán úrral – aki Ugron István ejtőernyős őrnagy rokona, egyben a Vitézi Rend tagja – így lelkileg teljesen azonosulni tudott elképzelésünkkel, átérezve annak értékmentő és egyben ismertető szándékát.
 • A Garancsi-tó melletti katonasír felújítása
  2021. május 8-án Dávid László, Polgár Zsolt és Radvánszky Roland barátaimmal újítottuk fel e katonasírt. A régi fémkeresztet már annyira megette az idő vasfoga, hogy több helyen lyukas volt az amúgy is rozsdás fémtest. Polgár Zsolt elkészítette és lefestette az új sírkeresztet, majd egy ismerős hölgy ajándékként elkészítette a gravírozott kis táblát a sírra, amelynek felirata: “Itt halt hősi halált a kitörés során 4 német katona – 4 deutsche soldaten”.
 • Könyvbemutató
  Szeretettel várom könyvbemutatómra. Könyv címe: Katonahőseink és mártír papjaink Budapest ostromában emlékezete Időpont: 2021. június 4. – 17:00-19:00
 • Budai Kitörés Elmléktúra 2021
  A koronavírus miatti szigorítások, különösen megnehezítették idén a szervezést. Sajnos emiatt elmaradt a Kitörés 60 teljesítménytúra, illetve a Doni Hősök Emléktúra rendezvény, amelyet úgy módosítottak, hogy február 14-ig, bárki egyénileg, vagy kis létszámú csoportokban teljesítheti azt, ha legalább három katonasírt, vagy háborús emlékművet felkeres és azt fényképekkel igazolja. De az eddigi nagy, közös doni katonahőseinkre való emlékmenet idén elmaradt. Hála Istennek, egyik harctérkutató bajtársam ügyvéd, akitől szakmai segítséget kérhettem, hogy rendkívüli intézkedések okozta szabályozások betartásával a túrát milyen formában tudnánk megtartani…..
 • Budai Kitörés Emléktúra
  Idén is megrendezésre kerül a “Budai Kitörés Emléktúra”. A koronavírus miatt meghozott óvintézkedések végett, külön kerül megrendezésre nappali időpontban a “nagy” (ezúttal 40 km-es) és a “kis” (4 km-es) emléktúra.
 • Emléktábla avatás: Varga László vadászpilóta
  Beszámoló Varga László pilóta emlék- és ismertetőtábla avatásáról, amely 2019. december 14-én történt: Hála Istennek, csodás időben avathattuk fel Varga László vadászpilóta emlék- és ismertetőtábláját a Telki-hegyen. Egy alulról szerveződő kezdeményezés során, amely a hősi halált halt katonáink emlékének ápolását tűzte ki célul, újabb tábla állításnak lehettünk részesei.
 • Hadisír felújítás Pátyon
  Páty községben, a református temetőben felújítottuk Nagy Zsombor Magyar Királyi Honvédség csendőrségi századosnak a sírhelyét. Kopjafáját lecsiszoltuk, lekentük faápoló védőréteggel, felcsavaroztuk az általunk készített fényképes kis emléktábláját, a sírhantját beültettük új virágokkal, a sír kőkeretét drótkefével megtisztítottuk, majd fehérre festettük.
 • A hűvösvölgyi katonasír felújítása
  2018-ban önkéntesekből álló csapatunk felújította a Hűvösvölgy legismertebb katonasírját, amely a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút végállomása és a hűvösvölgyi busz- és villamos végállomása között, a villamos sínekkel párhuzamosan haladó turistaút mellett, a domboldal tetején található.
 • Kitörés Emléktúra 2020
  Sokakban felmerülhet a kérdés: miért voltak hősök ezek a katonák? – A válasz az, hogy olyan magas erkölcsi példát mutattak bajtársiasságból, helytállásból, ami örökre beírta magát a magyar történelem legszebb lapjai közé. A megadás, árulás és megalkuvás helyett, a kitörést választották, amelya legreménytelenebb helyzetben, a többszörös túlerőn való átküzdést, sokszor – szó szerint – kézitusával járó átverekedést jelentette….
 • Egy kitöréses német katona megtalálása
  Pongrácz György visszaemlékezése alapján egy budai házhoz vezetett utunk, ahol egy elesett német katona földi maradványait találtuk meg…