Tevékenységeink

 • Pontőrködés és derítés
  Egyesületünk idén is felkérést kapott, hogy a „Sárga 70” elnevezésű teljesítménytúra egyik ellenőrző pontján, pontőri feladatot lássunk el. Boldogan vállaltuk a megtisztelő feladatot, hiszen a tavalyi pontőrködés is remekül sikerült.
 • A Homok-hegy melletti katonasír helyreállítása
  Egyesületünk megdöbbenve értesült arról, hogy a két éve rendbe rakott és felújított homok-hegyi katonasírt megrongálták.
 • Látogatás a túrkevei Military múzeumban
  Április 14-én Egyesületünk négy tagja a túrkevei Military múzeumot látogatta meg. A kiállítás Dina József magángyűjteménye, amit hosszú évek munkájával, mint military gyűjtő hozott létre.
 • Egy kitöréses német katona megtalálása
  Egyesületünk több tagja is kiemelt érdeklődéssel követi szeretett fővárosunk ostroma kapcsán az ezzel a témával foglalkozó írásokat, képes beszámolókat, filmeket és előadásokat. Egy ilyen témájú anyagnál, egy hozzászólásban lettem figyelmes arra, hogy a budai oldalon egy villa kertjében, a mai napig van egy eltemetett német katona, akit még azóta nem exhumáltak.
 • Ejtőernyős katonahőseinkre emlékeztünk
  Idén egyesületünk is képviselte magát, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Közössége megemlékezésén, amely 3 budapesti és egy vidéki helyszínen volt megtartva.
 • Zsámbéki hadikulturális fesztivál
  Időpont: 2024.VI.15-16. (szombat – vasárnap) Helyszín:  Zsámbéki Műemlék Rakétabázison (MN1159 Honi Légvédelmi Rakétaosztály egykori bázisa) Idén nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a „Zsámbéki hadikulturális fesztivál”, amely két napon át, egy teljes hétvégén kínál sok érdekességet, hadijátékkal. A rendezvényen számos katonai hagyományőrző csapat mutatja be magát élő diorámával, afféle tapintható történelem keretében. Ennek során kézbe vehetőek az egykori fegyverek (hatástalanított), egyéb felszerelési tárgyak és megtekinthetőek hiteles egyenruhák több fegyvernemtől, kiemelten a második világháborús korszakból. Remek alkalom családdal, baráti társasággal ellátogatni erre a rendezvényre, amelyen tartalmasan tölthetik el együtt idejüket, kipróbálva lézeres, airsoft fegyveres ügyességi próbákat, örök élményre szóló fényképeket készítve katonai hagyományőrzőkkel. Gyerekeknek lehetőség lesz katonai gépjárművekre felülni, egy-egy kis kört megtenni kísérővel.  https://www.programturizmus.hu/ajanlat-zsambeki-hadikulturalis-talalkozo.html Ajánlott Ajánló kisvideók:
 • Megemlékezés báró Apor Vilmos püspökre
  2024.II.27-én 10 órakor megemlékezést tartott a boldoggá avatott báró Apor Vilmos vértanú püspök úrról, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom. Egyesületünk is képviseltette magát e szép és nemes kezdeményezésű megemlékezésen.
 • BUDAI  KITÖRÉS  EMLÉKTÚRA  2024. FEBRUÁR 17.
  Beszámoló a 2024-es Budai Kitörés Emléktúráról
 • Filmvetítés Budapest ostromának 79. évfordulójára
  Egyesületünk – nagyjából egy hónapja – meghirdetett szeretett fővárosunk ostromának 79-dik évfordulójának alkalmából egy ingyenes filmvetítést. Február hetedikét, egy szerdai hétköznapot választottunk erre az alkalomra, amelynek a gyönyörű Magyarok Háza adott otthont.
 • 100 Katona Emléktúra 2024
  Ismét egy, a Hatvannégy Vármenye Ifjúsági Mozgalom által szervezett túrára invitáljuk olvasóinkat.Egyesületünk támogat minden olyan kezdeményezést, amelyben szeretett fővárosunk ostromának védelmében részt vett magyar katonáknak állít emléket. Emellett olyan emléktúrát, amely során katonasírokat, lőállásokat ismerhetünk meg, kimozdulva a gyönyörű természetbe. Az esemény Facebook oldala: 100 Katona Emléktúra 2024 Időpont: 2024.III.16. 7:00 Helyszín: Esztergom, Búbánatvölgy parkoló Az emléktúrán hagyományőrzők is részt vesznek korhű egyenruhában, így tapintható történelem óra keretében, még nagyobb élményben lehet részünk. A kezdőponttól 3 eltérő hosszúságú túra indul:– 8km-es vezetett túra, mely 9:00-kor startol. Ennek a nevezési díja 1500 HUF.– 28km-es teljesítmény túra, mely 7:00-9:00-ig startol, a nevezési díj 2 000 HUF.– 48km-es teljesítmény túra, mely 7:00-9:00-ig startol, a nevezési díj 2 500 HUF. Előnevezés: 100katona@gmail.com A távot teljesítők kitűzőt és emléklapot kapnak.A túra a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által szervezett Hadak Útja Túrasorozat része.
 • Tomka Emil emléktúra 2024
  A Had- és Kultúrtörténeti Egyesület által megrendezésre kerülő Tomka Emil Emléktúrára invitáljuk olvasóinkat. Egyesületünk támogat minden olyan kezdeményezést, amelyben szeretett fővárosunk ostromának védelmében részt vett magyar katonáknak állít emléket. Emellett olyan emléktúrát, amely során katonasírokat, lőállásokat ismerhetünk meg, kimozdulva a gyönyörű természetbe. Az esemény Facebook oldala: Tomka Emil Emléktúra 2024 Időpont: 2024.III.17. 8:30 Helyszín: Tatabányához tartozó Csákányos, Csákányosi Piknik Terasz Az emléktúrán hagyományőrzők is részt vesznek korhű egyenruhában, így tapintható történelem óra keretében, még nagyobb élményben lehet részünk. Külön érdekessége az emléktúrának, hogy azon tiszteletét teszi Tomka Emil huszár alezredes családja, illetve annak a Marjay Tamás huszár hadnagynak az unokája, aki itt a Vértesben érdemelte ki a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Emlékérmet (amelyből összesen 22 adományozás történt magyar tiszteknek bizonyítottan, további 2 nem bizonyítottan). https://www.kemma.hu/helyi-kozelet/2024/02/vilaghaborus-hos-emlekere-turaznak-a-vertesben https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyarorszag-a-masodik-vilaghaboruban-lexikon-a-zs-F062E/m-F0B8D/magyar-tiszti-arany-vitezsegi-erem-F0BD2/?list=eyJxdWVyeSI6ICJcdTAwZjZya1x1MDBlOW55In0
 • Meghívó: A budapesti Szent János kórház és a Sziklakórház ostroma 1945-ben – előadás
  Előadásra invitálunk minden kedves érdeklődőt, melynek témája szeretett fővárosunk ostromának két érdekes helyszíne, a Sziklakórház valamint a Szent János kórház.Az előadást a Szent János kórház szájsebészetének főorvosa, Dr. Kenderfi Gábor úr tartja, aki az ostrom amatőr kutatója is egyben. Az előadás rendkívül különlegesnek ígérkezik, egyben hiánypótló, hiszen az eseményeket többek között a budai régió kórházainak oldaláról is bemutatja. A rendezvény létrejöttét az Endresz Csoport és a Honvéd Kadét Program támogatja. Időpont: 2024.február 14. (szerda) 17:00 Helyszín:Kempelen Farkas Képesség és Tehetségfejlesztő Alapítványi Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium2900 Komárom, Frigyes tér 2-3. Az előadáson a részvétel díjmentes, a szervezők minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak.
 • Meghívó pályázati kisfilmünk vetítésére
  2024. február 7-én lehetőséget kaptunk Budapest ostromával és a kitöréssel kapcsolatos pályázati kisfilmünk első nyilvános levetítésére a Magyarok Házában megrendezésre kerülő filmvetítésen . Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!
 • Budai Kitörés Emléktúra 2024
  2024-ben is megrendezésre kerül a Budai Kitörés Emléktúra, a Kitörés 60 emlék- és teljesítménytúrát követő héten. Bővebb információk hamarosan…
 • Beszámoló a dunaharaszti kiállításról
  A Dunaharaszti 1944 kiállítást már több, mint 10 éve rendezik meg minden év novemberében. Ez a páratlan kiállítás a helyi gyűjtők és hagyományőrzők fáradtságos munkájának eredménye, melyet a látogatók egy héten keresztül tekinthetnek meg.
 • Magyar katonák újratemetése a Fiumei úti Sírkertben
  2023. november 22-én egyesületünk meghívást kapott a Fiumei úti Sírkert 52-es parcellájában tartott, az év során exhumált magyar katonák ünnepélyes újratemetésére, ahol Mélion József tartalékos százados is végső nyughelyet kapott.
 • Katonasír felújítása Szigetszentmártonban
  Csarnai Márk fiatal történész, 2023 szeptemberében keresett meg Berényi János őrmester és két vele eltemetett bajtársa sírhelyének fényképeivel, hogy azok felújításra szorulnak a Csepel-szigeten található Szigetszentmárton községben.
 • Beszámoló a Gödöllő a frontvonalban kiállításról
  Egyesületünk tagjai ellátogattak Gödöllőre, hogy részt vegyenek a „Gödöllő a frontvonalban” kiállításon, illetve beszerezzék az erre az alkalomra elkészült könyvet, amely ugyanezt a nevet kapta.
 • Beszámoló a 2023-as Attila Védvonal Emléktúráról
  A 11. alkalommal megrendezett Attila Védvonal történelmi emléktúrán egyesületi szinten is képviseltettük magunkat.
 • Billnitzer Ernő altábornagy sírhelyének felújítása
  A „Katonasír Kutató és Ápoló Egyesület”-ünk tagjai, Polgár Zsolt egyesületi tagunk vezetésével, 2023.IX.30-án felújította a Rákospalotai temetőben található Billnitzer Ernő altábornagy viszonylag elhanyagolt sírját
 • Egy hidegkúti iskolában talált magyar azonosító tokok
  Mészáros Attila egyesületi tagtársunk előadást tartott gyermekei iskolájában a második világháborúról. A beszámoló után az iskola gondnoka felkereste őt, 11 darab magyar azonosító cédulát adott át társunknak melyet elmondása szerint az iskola udvarán talált munkálatai végzése közben, nagyjából 10-20 centiméter mélyen a földben. A beszélgetést követően az iskola udvara kisebb átépítésen esett át, mely során további két tok került elő.
 • Katonasír felújítása Nagykovácsiban
  Mivel egyesületünk legfőképp a budai kitörés és szeretett fővárosunk ostroma katonahőseinek és hősi halottainak emlékének ápolását tűzte ki fő céljának, ezért egyre többször fordultunk meg Nagykovácsiban. Hiszen e településen is van bajtársunk az egyesületünkből, illetve a kitörés során itt komoly harcok folytak.
 • Zsámbéki hadikulturális fesztivál
  Immáron hetedik alkalommal került megrendezésre a Zsámbéki hadikulturális fesztivál, amely ebben az évben június első hétvégéjére esett. Ennek megálmodója a zsámbéki, nagycsaládos Racsmány Dömötör úr, aki számos akadály leküzdése után, egyre ismertebbé és színvonalasabbá varázsolja e rendezvényt évek óta.
 • Pontőrködéssel segítettük a „Sárga 70” teljesítménytúrát
  Egyesületünk egy ellenőrzési ponton segítette pontőrködéssel a „Sárga 70” teljesítménytúrát, amelyre annak főszervezője, Palotás Dávid kért fel minket. Mivel tavaly is több egyesületi tagunk is teljesítette ezt a férfias, embert próbáló kihívást, amely Esztergomból indult 22 órától, s a Pilis-hegységen, majd a Budai-hegységen át vezető sárga turista jelzésen Budaörsön ért véget, amely összesen 70 km.
 • Katonasírok megtisztítása a „Föld Napja” alkalmából
  Legutóbb 2017-ben a „Föld Napja” alkalmából szervezett szemétszedés során jelent meg egy rövid beszámoló kis csapatunkról, a II. kerületi önkormányzat által kiadott helyi lapban, a „Budai Polgár” egyik oldalán egy kis keretes cikkben. Idén a már bíróság által bejegyzett, már hivatalosan működő „Katonasír Kutató és Ápoló Egyesület” tagjai ismét részt vettek a szemétszedésben. Ezúttal a Budai-hegyekben található katonasírokat és környékét tisztítottuk meg, szemeteszsákba szedve a törött, leégett mécseseket és utunk során talált egyéb szemetet.
 • Riport tevékenységünkkel kapcsolatban
  Egyesületünk, a „Katonasír Kutató és Ápoló Egyesület” munkájába nyerhet betekintést a kedves érdeklődő, ha elolvassa a rólunk megjelent cikket. Ennek hátteréről röviden: Éppen időpontot egyeztettünk Bernwallner Feri bácsival, akivel már volt közös hadisíros munkánk (https://kitores45.hu/tevekenysegeink/magyar-katona-felkutatasa-manyon/) Mányon. Ezúttal a Kismány-dűlőben, egy elfeledett magyar katona, Kecskeméti Pál honvéd sírját szerette volna megmutatni nekünk, hogy azt kutassuk fel, egy derítési munkával. Sikerült kitűznünk az időpontot, amikor megcsörrent a telefon a Demokrata újság egyik cikkírójától, hogy szeretné a lapban bemutatni egyesületünk tevékenységét. Így született meg a döntés az egyesületi tagokkal egyeztetve, hogy a tervezett riport terepen készüljön, s ne négy fal között. Szerencsénkre nyitott volt erre az újságíró és fotós kollégája, akikkel a megbeszélt időpontban és helyszínen, egy remek és tartalmas beszélgetés zajlott, melybe Bernwallner Feri bácsi is szépen becsatlakozott. Noha ezúttal a mányi Kismány-dűlőben nem jártunk sikerrel, a keresett Kecskeméti Pál honvéd földi maradványai nem kerültek elő – természetesen nem adjuk fel, egy újabb időpontban folytatni fogjuk a kutatást, kicsit odébb – bemutatásra kerültek az egyesületünk által felállított emlék- és ismertetőtáblák a környéken. Egészen pontosan a kitörést érintő pontokon, így a Mány-Alsóőrspusztánál lévő „Kitörés emlékmű” /https://kitores45.hu/tevekenysegeink/a-manyi-kitores-emlekmu-mellett-felavatott-emlek-es-ismertetotabla-2020-02-02/, a Tök község feletti töki-szőlőknél Árvay Zoltán sírhelye, illetve Budajenőn a temetőben Korsós Ambrus főhadnagy szépen felújított sírhelye /https://kitores45.hu/tevekenysegeink/korsos-ambrus-fohadnagy-sirjanak-felujitasa/ Lélekemelő érzés, hogy végre sikerült eljutnunk ide, hogy egy ilyen nívós, népszerű hetilap, mint a Demokrata újság, három oldalt szentelt egyesületünk munkásságának bemutatására. Nem miattunk, hanem a méltatlanul elfeledett katonahőseink szellemisége, hősies áldozat vállalásuk kerülhet megismerésre, juthat át jobban a köztudatba. Hiszen csak az hal meg, akit elfelejtenek. Drága magyar katonáink! Kik a legdrágábbat, az életeteket áldoztátok szeretett hazánk védelmében, Titeket soha nem feledünk! Helytállásotokból, eskütökhöz és hazátokhoz való hűségetekből mi, s a jövő nemzedékei erőt merítünk. Áldott legyen emléketek! A riport a Demokrata oldalán olvasható.
 • Budai Kitörés Emléktúra 2023 beszámoló
  A kegyeleti emléktúrán összesen 136 bajtárs sorakozott fel a tágas Széna téren, katonásan, négyes sorokba rendeződve. Elsőként a Jurányi utcai iskolához ment a menet, ahol Józsa Béla kutatásai alapján, itt egy ideiglenes kötözőhely működött. A hősi halottakat nem tudták a fagyott földbe eltemetni, ezért az iskola tornatermének parkettáját szedték fel, s oda temették halottainkat.
 • Egy magyar tiszt sírjának megmentése
  Egyik Budai kitörés emléktúránk során hívta fel a figyelmünket, mint szervezőknek a figyelmét az egyik emléktúrázó, hogy Pesthidegkúton van egy elhagyatott temető, ahol a helyiek elmondása szerint, kitörésben hősi halált halt katonasírok is vannak. Pesthidegkút önálló nagyközség volt még a második világháborúban, főleg németek lakták. A háború után, 1950-től Budapesthez csatolták, így temetőjét megszüntették, már nem temetkezhettek ide a helyiek, hanem csak Budapest nagy, kijelölt temetőibe.
 • Jótékonysági felhívás / Charity appeal
  Mint ahogy a belső csatornákon és a híradásokból értesültetek, az elmúlt hétvégén több támadást is végrehajtott az ANTIFA szeretett fővárosunkban. Egy esetet kiemelnénk, D. László urat és barátnőjét az V. kerületben ért brutális támadás. Kórházba szállításukat követően egy éppen munkába induló barátjuk rohant a kórházba, hogy László és felesége hogylétéről tájékozódjon. Barátjukat, Pétert oly módon felzaklatták a történtek, hogy a kórház előtt szívrohamot kapott.
 • Előzetes készülő riportfilmünkből
  Örömmel jelentkezünk – immáron hivatalosan bejegyzett – egyesületünk első kis videós anyagával, amelyben négy riportrész és a végén eddigi munkásságunkból egy képösszeállítás látható…..
 • Budai Kitörés Emléktúra 2023
  Idén is megrendezésre kerül a Budai Kitörés Emléktúra.
 • Árpád kilátó melletti katonasír rendbetétele
  Szirmai Zsolt barátom 5 éve, egy ideiglenes sírkeresztet állított a derítésünk során megtalált magyar katona lőállásánál kövekből emelt jelképes sírhalomnál. A vékonyka sírkereszten három nyelven: magyarul, németül és angolul keretbe foglalva, a következő feliratot erősítette fel:  „Itt nyugszik egy ismeretlen magyar honvéd. A hazáért adta életét 1944/45 telén.”
 • Korsós Ambrus főhadnagy sírjának felújítása
  2022.október 23-i nemzeti ünnepünkön, a Katonasír Kutató és Ápoló Egyesületünkből Dávid László, Polgár Zsolt, Pócsik Egon Viktor, Szirmai Zsolt és Szőnyi Gábor barátaimmal úgy döntöttünk, hogy e jeles napon adózunk katonasírt felújító munkánkkal az elesett katonahőseink emléke előtt.
 • Magyar katona felkutatása Mányon
  Lelkes önkéntesekből álló csapatunk 2018-ban, egy áprilisi hétvégén Mány településre látogatott. Szerettünk volna több hallott, kutatott történet végére járni. Ehhez v.Pongrácz György kutatási engedélyével, Mány akkori polgármesterével, v. Szabó Zoltán úrral egyeztettünk.
 • VI. Zsámbéki Hadi Kulturális Fesztivál – 2022. június 4-5.
  2022. június 4-5. között rendezik meg a VI. Zsámbéki Hadi Kulturális Fesztivált az egykori légvédelmi rakétabázis területén, ahol sok érdekes programmal várják az érdeklődőket!
 • Budai Kitörés emléktúra beszámoló – 2022.ll.19-én
  Idén február 19-én, szombat délelőtt gyülekeztek a megemlékezők a Görgényi úti erdei parkolóban. A koronavírus miatti korlátozások, a tavalyihoz képest jóval enyhébbek voltak, így nem kellett 100 főben maximálnunk a létszámot, előre regisztrációt kérni az emléktúrázó bajtársaktól és szájmaszkot sem kellett viselni az emléktúrán. Mivel időhöz voltunk kötve – egy újabb emlék- és ismertetőtábla avatás végett, ezért négyes sorokba rendeződve,126+2 háthordozóban cipelt gyerkőccel 10 órakor elindultunk. Erre jegyezte meg az egyik résztvevő, hogy 126 fős harci- de 128 fős élelmezési létszámmal vagyunk jelen. Az időjárás idén is kegyes volt hozzánk, hiszen egész túránk alatt végig plusz fokot mutatott a hőmérő, eső, hó nem nehezítette utunk, s nem voltak jegesek az utak.
 • Új sírtábla került két kitöréses katonasírra
  A Budai-hegyekben található kitöréses katonasírok közül, kettő sírkeresztre is új sírtáblát helyeztek fel Polgár Zsolt, Dávid László és Szirmai Zsolt bajtársaim.
 • Emlék- és ismertetőtábla állítás a Budakeszi feletti Nagy-Sziklafalnál
  A Pilisi Parkerdő Zrt. szakembereivel hosszas egyeztetést követően, újabb emlék- és ismertetőtáblát állíthattunk a kitörés útvonalán a Budai-hegyekben. Idén a Budakeszi felett emelkedő Nap-hegyen (463 m), a Nagy-Sziklafalnál található hármas katonasírnál került erre sor 2022.II.19-én, 14 órakor.
 • Emlék- és ismertetőtábla avatás
  2022.02.19-én 14 órakor emlék- és ismertetőtábla avatás lesz, a Budakeszi feletti Nagy-Sziklafalnál található hármas katonasírnál.Megközelítése:– tömegközlekedéssel: Budakeszi, szőlőtelep és Budakeszi, erdő- és vadgazdaság buszmegálló között, a zöld + turistajelzésen 1,7 km-t haladva felfelé.– gépkocsival: Budakeszi és Telki között, a Budakeszi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészete, illetve a Dudok Rendezvényház és Vendéglő előtti parkolóban hagyjuk az autót. Onnan gyalog a lovarda felé, a Kísérleti telep nevű úton haladva Budakeszi felé, majd az éles kanyarnál átmenni a főút túloldalára, ahol a zöld + jelzésen 1,7 km-t felfelé haladva érjük el a katonasírt, felérve a fennsíkra. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
 • Budai Kitörés Emléktúra 2022 – Frissítve!
  Idén is megrendezésre kerül a „Budai Kitörés Emléktúra”. Az emléktúra politikamentes megemlékezés, kizárólagos célja a magyar katonáink, és akkori szövetségeseink katonai teljesítménye előtti tisztelgés. Hiszen az 1945.február 11-én megindított kitörés, a második világháború egyik legreménytelenebb katonai vállalkozása volt. Akik nekivágtak elgyötörve kialvatlanul, legyengülve, étlen-szomjan, ennek az emberfeletti küzdelemnek, azok bátorságukkal, önfeláldozásukkal, példamutatásukkal, hűségükkel, örökre beírták nevüket, a magyar történelem legszebb lapjai közé.
 • Alkay Zsolt – Katonahőseink és Mártír papjaink Budapest ostromában emlékezete
  „Az olvasó Budapest ostroma kapcsán olvashat több érdekességet, eddig nem publikált visszaemlékezést gazdag, színes képanyaggal, a kezében tartott könyvben. Továbbá a „Becsület napja” és a „Budai kitörés emléktúra” életre hívását ismerheti meg első kézből tőlem, aki ezen megemlékezések ötletgazdájaként és főszervezőjeként – erkölcsi kötelességemnek érzem, hogy – tisztázzam ennek körülményeit. Az okok, erkölcsi mozgatórugók ismertetése, bízom benne, hogy eloszlatja a kételyeket, lemossa e megemlékező rendezvényekről a „megmondóemberektől” rárakódott szennyet, téves, rosszindulatú címkéket, jelzőket. Remélem, egyértelművé válik, hogy szívem nem a gyűlölet, hanem a katonahőseink iránti tisztelet, emlékük ápolása irányította.”
 • A „Négy Katona sírjának” felújítása
  15 évvel ezelőtt, hosszas kutatást és terepbejárást követően sikerült megtalálnom a „Négy Katona sírja” helyszínét a Kis-Hárs-hegynél, a Széher út végénél kezdődő erdőben. A sírhelyet a korabeli térképek hibásan jelölték, megtalálásához a környékbeliek nyújtottak segítséget.
 • A mányi kitörés emlékmű mellett felavatott emlék- és ismertetőtábla 2020.02.02.
  A mányi kitörés emlékműhöz már terveztük egy ideje barátaimmal, hogy egy emlék- és ismertetőtáblát állítunk. Ehhez sikerült egyeztetnünk Mány polgármesterével, Ugron Zoltán úrral – aki Ugron István ejtőernyős őrnagy rokona, egyben a Vitézi Rend tagja – így lelkileg teljesen azonosulni tudott elképzelésünkkel, átérezve annak értékmentő és egyben ismertető szándékát.
 • A Garancsi-tó melletti katonasír felújítása
  2021. május 8-án Dávid László, Polgár Zsolt és Radvánszky Roland barátaimmal újítottuk fel e katonasírt. A régi fémkeresztet már annyira megette az idő vasfoga, hogy több helyen lyukas volt az amúgy is rozsdás fémtest. Polgár Zsolt elkészítette és lefestette az új sírkeresztet, majd egy ismerős hölgy ajándékként elkészítette a gravírozott kis táblát a sírra, amelynek felirata: “Itt halt hősi halált a kitörés során 4 német katona – 4 deutsche soldaten”.
 • Könyvbemutató
  Szeretettel várom könyvbemutatómra. Könyv címe: Katonahőseink és mártír papjaink Budapest ostromában emlékezete Időpont: 2021. június 4. – 17:00-19:00
 • Budai Kitörés Elmléktúra 2021
  A koronavírus miatti szigorítások, különösen megnehezítették idén a szervezést. Sajnos emiatt elmaradt a Kitörés 60 teljesítménytúra, illetve a Doni Hősök Emléktúra rendezvény, amelyet úgy módosítottak, hogy február 14-ig, bárki egyénileg, vagy kis létszámú csoportokban teljesítheti azt, ha legalább három katonasírt, vagy háborús emlékművet felkeres és azt fényképekkel igazolja. De az eddigi nagy, közös doni katonahőseinkre való emlékmenet idén elmaradt. Hála Istennek, egyik harctérkutató bajtársam ügyvéd, akitől szakmai segítséget kérhettem, hogy rendkívüli intézkedések okozta szabályozások betartásával a túrát milyen formában tudnánk megtartani…..
 • Budai Kitörés Emléktúra
  Idén is megrendezésre kerül a „Budai Kitörés Emléktúra”. A koronavírus miatt meghozott óvintézkedések végett, külön kerül megrendezésre nappali időpontban a „nagy” (ezúttal 40 km-es) és a „kis” (4 km-es) emléktúra.
 • Emléktábla avatás: Varga László vadászpilóta
  Beszámoló Varga László pilóta emlék- és ismertetőtábla avatásáról, amely 2019. december 14-én történt: Hála Istennek, csodás időben avathattuk fel Varga László vadászpilóta emlék- és ismertetőtábláját a Telki-hegyen. Egy alulról szerveződő kezdeményezés során, amely a hősi halált halt katonáink emlékének ápolását tűzte ki célul, újabb tábla állításnak lehettünk részesei.
 • Hadisír felújítás Pátyon
  Páty községben, a református temetőben felújítottuk Nagy Zsombor Magyar Királyi Honvédség csendőrségi századosnak a sírhelyét. Kopjafáját lecsiszoltuk, lekentük faápoló védőréteggel, felcsavaroztuk az általunk készített fényképes kis emléktábláját, a sírhantját beültettük új virágokkal, a sír kőkeretét drótkefével megtisztítottuk, majd fehérre festettük.
 • A hűvösvölgyi katonasír felújítása
  2018-ban önkéntesekből álló csapatunk felújította a Hűvösvölgy legismertebb katonasírját, amely a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút végállomása és a hűvösvölgyi busz- és villamos végállomása között, a villamos sínekkel párhuzamosan haladó turistaút mellett, a domboldal tetején található.
 • Kitörés Emléktúra 2020
  Sokakban felmerülhet a kérdés: miért voltak hősök ezek a katonák? – A válasz az, hogy olyan magas erkölcsi példát mutattak bajtársiasságból, helytállásból, ami örökre beírta magát a magyar történelem legszebb lapjai közé. A megadás, árulás és megalkuvás helyett, a kitörést választották, amelya legreménytelenebb helyzetben, a többszörös túlerőn való átküzdést, sokszor – szó szerint – kézitusával járó átverekedést jelentette….
 • Egy kitöréses német katona megtalálása
  Pongrácz György visszaemlékezése alapján egy budai házhoz vezetett utunk, ahol egy elesett német katona földi maradványait találtuk meg…