Tevékenységeink

Beszámoló a Gödöllő a frontvonalban kiállításról

Egyesületünk tagjai ellátogattak Gödöllőre, hogy részt vegyenek a „Gödöllő a frontvonalban” kiállításon, illetve beszerezzék az erre az alkalomra elkészült könyvet, amely ugyanezt a nevet kapta.

Gödöllőnek komoly adósságai voltak a második világháború történetének feldolgozásával kapcsolatban. Eddig sem kiállítás, sem pedig önálló kiadvány nem jelent meg a témáról. Ezen változtatunk most, a közel 80 évvel ezelőtt történt események felelevenítésével, bemutatásával. Azért fontos ez a történelmi időszak, mert a török idők után Gödöllő 1944-ben vált újra hadszíntérré. Az elmúlt évszázadok során többször haladtak át ellenséges csapatok a településen, de a komolyabb harcok elkerülték a várost. A második világháború azonban végigsöpört a településünkön ugyanúgy, mint az egész országon, mély nyomot hagyva az itt élőkben.

A jelenlegi kötet két tanulmányt tartalmaz: Fábián Balázs tanulmányát a kutatások során feldolgozott adatokkal, illetve Xantus Zoltán gödöllői helytörténész 1989-es kéziratát Gödöllő második világháborús embervesztesége címmel, amely a Gödöllői Városi Múzeum adattárában található meg. Múzeumunk régóta adós a kézirat megjelentetésével, ezt pótoljuk most, tisztelegve ezzel a világháborúban elveszett oly sok emberi élet és Xantus Zoltán emléke előtt. A kézirat eredeti formájában kerül kiadásra, azaz szövegjavításokat nem, csak a legszükségesebb helyesírási változtatásokat végeztük el benne. Sok helyen van idézet korabeli levelekből: ezeket is meghagytuk az eredeti szövegezésben, helyesírással.

Gödöllő jól megközelíthető tömegközlekedéssel, de aki autóval jönne, annak fel kell készülnie arra, hogy itt is fizetős a parkolás.

A Gödöllői Városi Múzeum https://godolloimuzeum.hu/ ad otthont jövő év november végéig e helytörténeti kiállításnak:

http://godolloihirek.hu/programok/2023/04/29/godollo-a-frontvonalban-idoszaki-kiallitas-a-varosi-muzeumban

A belépőjegy 1 200,- Ft/fő, a „Gödöllő a frontvonalban” könyv 2.000 ft. A kiállítás anyagát helyi kutatók és gyűjtők segítségével állították össze ízlésesen, jól követhetően és érthetően, amelyhez a kiállított tárgyakat a helyi gyűjtők, kutatók adták, illetve a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Magát a kiállítást ízlésesen és egyben érdekesen ötvözi az eredeti, korhű megjelenítés, a berendezett részekkel, mint például egy lövészárok, vagy géppuskaállás. De emellett XXI. századi technikai színvonalú kisfilm vetítés is látható eredeti fénykép anyagból. A kiállítás 3 teremszobányi, így azért eltévedni nem lehet, de érdekes és a szakértő szemek elbogarászhatnak a részletekben, amelyből nincs hiány. Sok és nagy a felhozatal, ezért ki-ki megtalálhatja azt a részét a kiállításnak, amely őt érdekli, leköti (egyenruhák, fegyverek, fényképek, tábori levelek, stb.)

Bátran ajánljuk iskolai csoportoknak, családoknak, mivel jelenleg a Hadtörténeti Intézet és Múzeum nem látogatható, illetve magáról a fővárosunk védelme érdekében óriási erőfeszítésekkel kiépített Attila védvonal hármas védőövéről ez egy új, tényszerű és színvonalas kiállítás. A Dunaharaszti kiállítást leszámítva, ilyen még nem volt látható tudomásunk szerint eddig sehol, ahol ilyen részletesen és érthetően került volna bemutatásra az Attila védvonal. Dicséret illeti Gödöllő városát, hogy ezt felvállalta, otthont biztosít eme szép és nemes indíttatású kiállításnak. A múzeum megtekintése után érdemes még a Grassalkovich kastély parkjában is tenni egy sétát, illetve a múzeum közelében lévő kis utcákkal ismerkedni, ahol például láttunk olyan cukrászdát, ahol az év tortáját is meg lehet kóstolni több finomság mellett.

Végül a könyvről, amely a Gödöllői Városi Múzeum 2023. április 29. és 2024. november 30. között megrendezett kiállításhoz kapcsolódó tanulmánykötet és kiállítási katalógus egyben. A 260 oldalas kis méretű könyv számos színes fotóval teszi még érdekesebbé a fejezetekben leírt történeteket, eseményeket. A rövid bevezetőt követően, Xantus Zoltán: Gödöllő második világháborús embervesztesége című fejezet olvasható, amelyet Fábián Balázs összeállításában, kronológiai sorrendben veszi végi Gödöllőn történt eseményeket, a Gödöllő a frontvonalban címmel. Ennek alfejezetei a következők:

– A háború előszele

– Attila védvonalak

– Budapest elleni első támadás

– A második támadás Budapest ellen

– Budapest elleni harmadik támadás, az áttörés

– Gödöllő a harcok alatt

– Az „orosz” világ

Végül a kiállított tárgyak jegyzéke, amelyet színes képek szemléltetnek 40 oldalon át.

A kiállításhoz és a könyv megjelentetéséhez köszönetet mondanak a kölcsönző intézményeknek és magánszemélyeknek. E nemes jellemű nemzettársaink iránti tiszteletből és hálából, szeretnénk e felületen is közzétenni nevüket, hiszen bízunk abban, hogy e kezdeményezés jó példát szolgálhat más településeknek, városoknak, hogy ők is bemutathassák méltatlanul elfeledett hőseiket, a civil áldozatokat és azokat, akik a sok megpróbáltatás után, újjáépítették a második világégés pusztításai után szeretett hazánkat. 

A könyvben és a kiállításon olvasható köszönet nyilvánítási listát szó szerint idézzük:

„Köszönetet mondunk a kölcsönző intézményeknek és magánszemélyeknek: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Bényi László, Fábián Dénes Zoltán, dr. Czeglédy Noémi

Továbbá köszönjük mindazoknak, akik részt vettek az Attila-vonalak helyszíni kutatásában: 

– Gödöllői Városi Múzeum: Fábián Balázs, dr. Gecse Dániel

– HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum: Kulcsár Viktor, dr. Polgár Balázs, Soós Péter

– Pilisi Parkerdő Gödöllői Erdészet: Szegedi László

– Ferenczy Múzeumi Centrum Közösségi Régészeti Program: Csörgi Zoltán, Körmöczy Gábor, Sibak Gábor Andor, Szíjjártó Gábor, Tóth Zoltán, Weigl Harry

Önkéntes: Tóth Ferenc”