Tevékenységeink

Beszámoló a 2023-as Attila Védvonal Emléktúráról

A 11. alkalommal megrendezett történelmi emléktúrán egyesületi szinten is képviseltettük magunkat. Részvételünknek több oka van: hazaszeretet, történelmünk iránti érdeklődés, természetjárás, de legfőképpen ezen az emléktúrán való tisztelgés, az itt védelmi harcokat vívott katonahőseink emléke előtt. Végül hátha látunk olyan katonasírt, amit felújíthatnánk, rendbe tehetnénk, találnánk olyan egykori hadszíntéri részt, amelyet törvényes keretek között, szakemberekkel közösen feltárhatnánk. 

Elnökünk, Alkay Zsolt munka beosztása miatt csak a 19 kilométeres távon vett részt, a többiek: Beke Gábor, Polgár Zsolt, Pócsik Egon, Szőnyi Gábor és Terman Béla pedig a 44 kilométeres távon indult. 

Az időjárás nem kedvezett. Az előrejelzés vihart, esőt jósolt, ezért az indulók száma jelentősen kevesebb volt a tavalyinál. Ennek ellenére kis csapatunk lelkes elszántsággal vágott neki a túrának. Szerencsénk volt, mert az eső nem folyamatosan esett. 

Ahogy az elmúlt évek folyamán a túra védjegyévé vált, most is minden ellenőrző ponton magas színvonalú ellátásban részesültünk. Valamint minden pontért felelős szervezet a már megszokott lelkiismeretességgel látta el feladatát. 

A túra tulajdonképpen a három övből álló Attila-védvonal 2. övének nagyjából az északi felét járja be, Dunakeszitől Maglódig. Az Attila-védvonal kiépítése 1944 szeptember elején kezdődött. Pest és az agglomeráció lakossága együttesen kezdett bele az árkok, töltésrendszerek megvalósításába, amely gyakorlatilag három részből állt, az első és a harmadik harckocsi- árokrendszer volt. Az Attila II. egy szinte teljesen egybefüggő gyalogsági állásrendszer volt, ami nem csak egy vonalban helyezkedett el, hanem a domborzati, vízrajzi adottságokat kihasználva többlépcsős védelmi rendszer volt. Ezeknek a nyomai mind a mai napig fellelhetők. Gyakorlatilag egy védőív volt, a fent említett települések között. 

A pontőrök a Szent László-kilátónál, a Szár-hegyi Makrai Ales pihenőnél, a Bolonka-gerincen, és az isaszegi áteresznél hagyományőrzők segítségével mutatták be a korabeli egyenruhákat, fegyvereket és harci eszközöket. 

Így, azért a rossz idő ellenére is, jó hangulatban telt a 44 kilométer. A távot csapatunk a következők szerint teljesítette: Beke Gábor 9 óra 14 perc, Polgár Zsolt 9 óra 8 perc, Pócsik Egon, Szőnyi Gábor, Terman Béla pedig 9 óra 27 perc, Alkay Zsolt (19 km): 4 óra 30 perc. A HVIM csapata a célban színvonalas műsorral fogadta a beérkezőket, az elmaradhatatlan meleg étel mellett. Volt kiállítás a korabeli egyenruhákból és fegyverekből, kerekasztal-beszélgetés az Attila-védvonal történelmi hátteréről, a helyi néptáncegyüttes bemutatója és egy Vári-Kovács Péter koncert is. 

Köszönjük a HVIM-nek, hogy részt vehettünk ezen a rendkívül jól szervezett teljesítménytúrán! Reméljük, jövőre minél többen csatlakoznak hozzánk!

Hivatalosan is az Olimpiai Ötpróba Program része lett a nagy múltú Attila Védvonal Emléktúra, így aki teljesíti, az magyar címeres olimpiai ötpróbás melegítőt és más garantált ajándékokat kap, ha összegyűjti ehhez a kellő pontokat, bővebben: www.otprobaparizsba.hu