Tevékenységeink

Billnitzer Ernő altábornagy sírhelyének felújítása

A „Katonasír Kutató és Ápoló Egyesület”-ünk tagjai, Polgár Zsolt egyesületi tagunk vezetésével, 2023.IX.30-án felújította a Rákospalotai temetőben található Billnitzer Ernő altábornagy viszonylag elhanyagolt sírját.

A helyszín bejárását Polgár Zsolt és Dávid László tagjaink végezték, amely során felmérték a tervezett munkálatokat, illetve képeket készítettek a sírhelyről, amelyeket továbbítottak szakmai elemzésre az egyesületünk tagjainak. Az előre egyeztetett, majd kitűzött időpontban, szeptember utolsó napján, Polgár Zsolt kisteherautóval kora reggel elment murváért, amelyet utána egyből a Rákospalotai temetőbe szállított. A megbeszélt időpontban sorra érkeztek az egyesületünk tagjai: Szőnyi Gábor, Pócsik Viktor Egon, Rendetzky János, Terman Béla, Beke Gábor és jómagam, hogy részesei lehessünk a legendás Bill apó sírjának felújításában. A jól összeszokott csapatunk, már fél mozdulatokból, szavakból értette egy-egy munkafázisnál teendőit. Elsőként a sírt megtisztítottuk a gaztól és egyéb gyomnövényektől. Majd nagynyomású vízzel megtisztítottuk a sírköveket. A sírhely egyik eldeformálódott elemét ideiglenesen el kellett távolítani, hogy jobban, szebben álljon, s ehhez kötőanyagot kevertünk. Kegyes volt a csapathoz az időjárás, így a szép napos időben, amint megszáradt a sírkő, azonnal két fő elkezdte újrafesteni a sírkövön lévő megkopott betűket. Ezalatt a többiek sem tétlenkedtek, feltöltötték murvával a sírkő közötti részt, majd a sírhely oldalát. Felkerült a sírkőre Bill apó zománc katonaképe, amelyet külön e célra gyártatott le az egyesületünk. Frissen ültetett virágok kerültek a sírra, végül egyesületünk elhelyezte tisztelegve koszorúját a szépen felújított sírra, mécsest gyújtottunk, végül nemzeti szalaggal kötöttük át a sírkő álló részét.

Elmerengve csodáltuk közös munkánk gyümölcsét, Billnitzer Ernő altábornagy családi sírhelyének felújított sírhelyét, aki mindkét világháborút végigharcolta, majd szeretett fővárosunk védelmében, a legendás rohamtüzérség parancsnoka volt.

A Demokrata magazin online beszámolója a felújításról: