Tevékenységeink

Ejtőernyős katonahőseinkre emlékeztünk

Idén egyesületünk is képviselte magát, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége megemlékezésén, amely 3 budapesti és egy vidéki helyszínen volt megtartva. Ennek oka, hogy a Katonasír Kutató és Ápoló Egyesületünkben is vannak olyan tagok, akik voltak katonák, illetve akad köztük, aki ejtőernyős ugrással rendelkezik.
Elsőként, az Új Köztemető 298-as parcellájában, Kiss Zoltán ejtőernyős századosról https://www.kiss-zoltan.hu/ kezdték a megemlékezést a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége szervezésében az egybegyűltek. Mivel Kiss Zoltán ejtőernyős századost a kommunisták letartóztatták és kivégezték, sírja máig ismeretlen. Ezért a 298-as parcellában, Kiss Zoltán ejtőernyős százados jelképes sírhelyeként, egy emléktábla előtt álltak díszőrséget és tartottak emlékbeszédet a szervezők, majd helyezték el a megemlékezők a koszorúikat.
Innen a Fiumei úti sírkert, 52-es hősi parcellájához utazott át mindenki, ahol a magyar katonai ejtőernyőzés megalapítójának, vitéz Bertalan Árpád ejtőernyős őrnagy sírhelyénél folytatódott a megemlékezés.


Itt is a díszőrség feszes, katonás tiszteletadása mellett, katonai trombitaszó jelére kezdődött a megemlékezés, amelyet az emlékbeszédek követtek. Végül a koszorúzás és búcsúzó trombitaszó zárta  itt is a megemlékezést. Megemlítendő, hogy a szervezők egy különleges emlék kiállítással is tisztelegnek az egykori katonai ejtőernyőzés főszervezője előtt, amely 2024.IV.26-ig tekinthető meg: https://www.mebsz.hu/akit-az-isten-is-katonanak-teremtett-vitez-bertalan-arpad-emlekkiallitas/
Harmadik helyszínen, a Farkasréti temetőbe Pestről – Budára átjutva folytatódott a megemlékezés, az 1941.IV.12-én bevetés előtt lezuhant gép pilótái sírjánál.

https://felderitokblogja.blog.hu/2018/04/12/ejtoernyos_bevetes_delvideken_1941_aprilis

Mindhárom helyszínen Gáll Gábor – a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége nevében – tartott emlékbeszédet, amelyben röviden ismertette az események történelmi hátterét, illetve a kiemelten bátor ejtőernyős tisztjeink életútját ismertette a megemlékezők előtt.
Érdekességként megemlítendő, hogy a megemlékezéseken részt vett néhai Kiss Zoltán ejtőernyős százados fia, illetve Maruzs Roland hivatásos katonatiszt, akinek munkásságának köszönhetően, számos katonahősünk életrajza jelent meg vaskos kötetekben (https://bookline.hu/szerzo/maruzs-roland/125053).

Összességében egy kimondottan lélekemelő, példásan katonás, jól szervezett megemlékezésnek lehettünk tanúi, amelyért sokadik alkalommal jár hatalmas tisztelet és köszönet a szervezőknek, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének.
Sajnos a negyedik helyszínre, a Veszprém-Jutasi reptérnél tartott délutáni megemlékezésre, már nem tudta képviseltetni magát egyesületünk, noha előző években már volt ezen is egyesületi tagunk.