Tevékenységeink

Látogatás a túrkevei Military múzeumban

Április 14-én Egyesületünk négy tagja a túrkevei Military múzeumot látogatta meg. A szervezési feladatokat Dávid László alelnök vállalta magára. 

A gyűjtemény bemutatja az első és második világháború tárgyi emlékeit kézzel fogható közelségben. A kiállítás Dinya József magángyűjteménye, amit hosszú évek munkájával, mint military gyűjtő hozott létre. A tárlatvezetés során átfogó képet kaptunk a tárgyak eredetéről és használatukról. A kiállítást eredeti fotók sokasága teszi emberközelibbé. Külön érdekessége volt a látogatásnak, hogy a nemrég Balatonakarattya közelében a Balatonból kiemelt magyar gyártású Messerschmitt -109 típusú vadászgép hősi halált halt pilótája Beregszászi Sándor szakaszvezető is túrkevei születésű volt. A gépet a győri Magyar Waggon és Gépgyár Rt. üzemében hajdanán licensz alapján gyártották és nemcsak hadtörténeti, hanem ipartörténeti szempontból is komoly értéket képvisel. Az amerikai hadsereg 1944. július 2-án indította el addigi legnagyobb légitámadását magyarországi célpontok ellen. A 15-ös légi hadsereg 620 bombázójából és háromszáz kísérő vadászgépéből álló kötelék ellen a Magyar Királyi Honvéd Légierő mindössze 18 vadászrepülőt tudott harcba küldeni. A kibontakozó légi csatában aznap három magyar pilóta halt hősi halált. Az egyik találatot kapott magyar vadászrepülő pilóta Beregszászi Sándor holttestét a Balatonba veszett gépből emelték ki. 

A túrkevei temetőben József vezetésével felkerestük a síremlékét, ahol néma főhajtással adóztunk a hősi halált halt pilóta emléke előtt. A kiállításon külön érdekességként megtekintettük a pilóta menyasszonya által megőrzött magán fényképalbumot is. Elismerésünk Józsefnek a gyűjteményéhez, továbbá köszönjük a tárlatvezetést, valamint az értékes eszmecserét. 

A múzeum elérhetőségei, ha valaki kedvet kapna a kiállítást megtekinteni:
Military Múzeum Túrkeve
5420 Túrkeve, Kinizsi utca 54.
A múzeum Facebook oldala ide kattintva érhető el.

Hazautazásunk során érintettük Kenderesen Horthy Miklós egykori kormányzó családi kriptáját, a felújított kormányzói várót a vasútállomáson, valamint a református templomot, ahol a mai napig látható az egykori harcok mementójaként egy szovjet lövedék az épület falában.

 Dicsőség a hősöknek!

Pócsik Egon Viktor