Budai Kitörés Emléktúra 2024
Aktuális,  Tevékenységeink

Budai Kitörés Emléktúra 2024

2024. FEBRUÁR.17. 10:00

Kedves Érdeklődők, Bajtársak!

Idén is megrendezésre kerül a „Budai Kitörés emléktúra”! A lényegesen nagyobb „Kitörés 60” teljesítménytúrázók rendezvényét tiszteletben tartva, vezetőségükkel egyeztetve, mi egy héttel később tartjuk emléktúránkat, hogy a két rendezvény ne keresztezze egymást. Így mindkét túrára el lehet menni.

Időpont: 2024.február 17. (szombat), 10:00
Találkozó: Városmajori Jézus Szíve templom mellett, az Árkay Aladár sétány felőli oldalán.


Az emléktúra két részből áll. Egy rövidebb, kényelmes emlékmenetből, amely mindössze 4,5 km, és az Istenhegyi úti Nógrádi utcai buszmegállóig tart, ahonnan több buszjárattal is vissza lehet jutni a belvárosba.

Onnan kezdődne a nagy emléktúra a Mány határában álló Kitörés emlékműhöz.
Erre azokat a bajtársakat várjuk, akiknek nem okoz gondot egy éjszakai 50 km-es menetelés. A túrán megsérülteket, vagy akik azt bármilyen okból nem tudják folytatni, az egyik bajtársunk fogja gépjárművel a fővárosba visszaszállítani.

Tervezett érkezés:
1. Istenhegyi út – Nógrádi utca sarka (CBA parkoló) 12 óra körül
2. Mány, Kitörés emlékmű 5 óra

A rendezőség itt biztosítja:

– emléklapok átadását

– reprint magyar zsoldkönyvet, illetve abba az emléktúra pecsétjével bélyegzési lehetőséget

– adományokért pár kitöréssel foglalkozó tanulmánykötetet.

Onnan a nagyobb túrára indulók még további öt síremléket, a „Kitörés emlékkeresztet”, három emlék- és ismertetőtáblát, egy emlékkövet, egy kopjafát és egy háborús emlékművet fognak érinteni. Az idei „Budai kitörés emléktúra” különlegessége egy eddigiektől eltérő, egy részén új útvonalszakasz lesz. A mányi kitörés emlékműnél egy új emlék- és ismertetőtáblát avatunk majd fel.
A szervezők gondoskodnak Perbálon a Kis Kaiser italkimérőben (ismét lesz kitörés mini múzeum kiállítás) és a Mány melletti Kitörés emlékműnél meleg teaosztásról, zsíroskenyérről, névre szóló emléklapok, „HS Kitörés 50” hímzett karszalagok személyes átadásáról. Végül egy Robur busszal a visszautazást a kitörés egyik kulcspontjához, a Széll Kálmán térre.

Az emléktúra a kitörésben részt vett harcosoknak, a katonai teljesítménye előtt tiszteleg. Ezért a kitörés lehetséges útvonalain haladva, visszaemlékezéseket és harci cselekményeket idézünk fel, imát mondunk az elesett hősök lelki üdvéért, koszorúzunk, mécseseket gyújtunk.

Az emléktúra alatt alkohol fogyasztása tilos, minden megjelenttől elvárja a rendezőség az emléktúra szellemiségéhez hű fegyelmet. A résztvevők öltözzenek az időjáráshoz megfelelően (rétegesen, jól bejáratott, vízálló bakancsban), zseblámpát, fejlámpát hozzanak magukkal. Koszorúk és emlékmécsesek elhelyezéséért előre köszönetet mondunk. Ajánlott kupakkal védett mécsest hozni, mert a hagyományos kis teamécsest fél perc alatt elfújja a szellő. A részvétel ingyenes, csak elszántság kell.

Az emléktúrán mindenki a saját felelősségére vesz részt! A túra alatt mindenki köteles betartani a rendezőség utasításait! 

Remélem minél többen megtisztelitek részvételetekkel az emléktúrát.

A „Katonasír Kutató és Ápoló Egyesület” rendezősége

FIGYELEM!
A Budai Kitörés Emléktúra nem azonos a Kitörés 60 emlék- és teljesítménytúrával. A baráti és bajtársi viszonyokat figyelembe véve, mi egy héttel később tartjuk emléktúránkat, mint a jóval népszerűbb, több ezer főt megmozgató Kitörés 60 túra szervezői.
A Kitörés 60 emlék- és teljesítménytúráról bővebb információk a kitorestura.hu oldalon találhatóak.