Kitörés Emléktúra 2023 plakát
Aktuális,  Tevékenységeink

Budai Kitörés Emléktúra 2023

Budai Kitörés Emléktúra 2023

2023.02.18. szombat 14 óra

Találkozási pont:

Budapest, II. Varsányi Irén u. – Bakfark Bálint u. – Margit körút által határolt kis park (a régi Széna téri távolsági buszállomás helyén)

A túra:

Az emléktúra 2 részből áll: 
– a kis emléktúra 4 km lesz az Ördög-árok Hűvösvölgyi úti kijáratáig
– a nagy emléktúra innen a mányi kitörés emlékműig folytatódik (kb. összesen 50 km)

Az emléktúra ezúttal városi szakasszal kezdődik, utunk során több olyan helyszínt felkeresünk, melyek kiemelten fontosak az események szempontjából. Ezeken a pontokon rövid történelmi összefoglalók hangzanak majd el, több helyszínen tartunk megemlékezést.
A túra rövidebb szakasza a Ördög-árok Hűvösvölgyi úti kijáratáig tart, azoknak akik a túrát itt befejezik, kiosztjuk az emléklapokat.
A teljes túra innen folytatódik tovább, az útvonalon több helyen várja frissítő a résztvevőket.
Hagyományainkhoz híven érinteni fogjuk az útvonalon a már korábban kihelyezett emlék- és ismertető tábláinkat, megannyi katonasírt, ahol a résztvevők elhelyezhetik koszorúikat és mécseseiket.
A résztvevők a túra teljes útvonala alatt együtt haladnak a végpontig, tehát az esemény idén sem teljesítménytúra lesz, hanem közös kegyeleti és történelmi emléktúra.
A túra a mányi kitörés emlékműnél ér véget, ahol a teljesítők emléklapot, kitűzőt és felvarrható karszalagot kapnak emlékbe.
Innen a megfáradt célba érőket bérelt busszal szállítjuk vissza a Déli pályaudvarhoz.
A túra célja a kitörés során elesett és hősi halált halt katonákról, civil áldozatokról való méltó megemlékezés, az adott helyszínhez kapcsolódó történelmi események felidézésével.

Csapatunk több évtizedes civil tevékenységét hivatalosan, egyesületi formában folytatja tovább a katonasírok felkutatását, felújítását és az emléktáblák kihelyezését illetően. Erről bővebben ezen az oldalon számolunk be hamarosan. A túra során lehetőség lesz egyesületünket, tevékenységünket és céljainkat megismerni, felajánlásokkal és anyagilag támogatni.

Szabályok, rendelkezések és további információk:

A túrán való részvétel önkéntes, előzetes regisztráció és nevezési díj nincs.
A Rendezőség a túra alatt mindenkiről gondoskodik, az útvonalon több ponton meleg tea, frissítő és zsíros kenyér várja a résztvevőket. Esetleges sérülés esetén a túrát kísérő egészségügyi szakemberek segítenek.
A ruházat az időjárásnak megfelelő legyen, a túrán tiltott önkényuralmi jelképek viselése szigorúan tilos! A felszerelés részeként mindenki rendelkezzen elemlámpával és tartalék elemmel / akkumulátorral.
A Rendezőség köszönetet mond a virágokért, koszorúkért és zárt mécsesekért, melyeket a résztvevők az út során az emlékhelyeken és katonasíroknál helyeznek el.
Az emléktúra alatt alkohol fogyasztása tilos, minden megjelenttől elvárja a Rendezőség az emléktúra szellemiségéhez hű fegyelmet, a megjelentek kötelesek a Rendezőség utasításait betartani!

A túra kedvezőtlen időjárás esetén is megrendezésre kerül!


A Börzsöny Akciócsoport által szervezett Kitörés 60 emlék- és teljesítménytúra 2023.02.11-12-én kerül megrendezésre a Budai Kitörés Emléktúrától függetlenül.