Magyar Demokrata
Tevékenységeink

Riport tevékenységünkkel kapcsolatban

Egyesületünk, a „Katonasír Kutató és Ápoló Egyesület” munkájába nyerhet betekintést a kedves érdeklődő, ha elolvassa a rólunk megjelent cikket. Ennek hátteréről röviden:

Éppen időpontot egyeztettünk Bernwallner Feri bácsival, akivel már volt közös hadisíros munkánk (https://kitores45.hu/tevekenysegeink/magyar-katona-felkutatasa-manyon/) Mányon. Ezúttal a Kismány-dűlőben, egy elfeledett magyar katona, Kecskeméti Pál honvéd sírját szerette volna megmutatni nekünk, hogy azt kutassuk fel, egy derítési munkával. Sikerült kitűznünk az időpontot, amikor megcsörrent a telefon a Demokrata újság egyik cikkírójától, hogy szeretné a lapban bemutatni egyesületünk tevékenységét. Így született meg a döntés az egyesületi tagokkal egyeztetve, hogy a tervezett riport terepen készüljön, s ne négy fal között. Szerencsénkre nyitott volt erre az újságíró és fotós kollégája, akikkel a megbeszélt időpontban és helyszínen, egy remek és tartalmas beszélgetés zajlott, melybe Bernwallner Feri bácsi is szépen becsatlakozott. Noha ezúttal a mányi Kismány-dűlőben nem jártunk sikerrel, a keresett Kecskeméti Pál honvéd földi maradványai nem kerültek elő – természetesen nem adjuk fel, egy újabb időpontban folytatni fogjuk a kutatást, kicsit odébb – bemutatásra kerültek az egyesületünk által felállított emlék- és ismertetőtáblák a környéken. Egészen pontosan a kitörést érintő pontokon, így a Mány-Alsóőrspusztánál lévő „Kitörés emlékmű” /https://kitores45.hu/tevekenysegeink/a-manyi-kitores-emlekmu-mellett-felavatott-emlek-es-ismertetotabla-2020-02-02/, a Tök község feletti töki-szőlőknél Árvay Zoltán sírhelye, illetve Budajenőn a temetőben Korsós Ambrus főhadnagy szépen felújított sírhelye /https://kitores45.hu/tevekenysegeink/korsos-ambrus-fohadnagy-sirjanak-felujitasa/

Lélekemelő érzés, hogy végre sikerült eljutnunk ide, hogy egy ilyen nívós, népszerű hetilap, mint a Demokrata újság, három oldalt szentelt egyesületünk munkásságának bemutatására. Nem miattunk, hanem a méltatlanul elfeledett katonahőseink szellemisége, hősies áldozat vállalásuk kerülhet megismerésre, juthat át jobban a köztudatba. Hiszen csak az hal meg, akit elfelejtenek. Drága magyar katonáink! Kik a legdrágábbat, az életeteket áldoztátok szeretett hazánk védelmében, Titeket soha nem feledünk! Helytállásotokból, eskütökhöz és hazátokhoz való hűségetekből mi, s a jövő nemzedékei erőt merítünk. Áldott legyen emléketek!

A riport a Demokrata oldalán olvasható.