Tevékenységeink

Pontőrködés és derítés

Egyesületünk idén is felkérést kapott, hogy a „Sárga 70” elnevezésű teljesítménytúra egyik ellenőrző pontján, pontőri feladatot lássunk el. Boldogan vállaltuk a megtisztelő feladatot, hiszen a tavalyi pontőrködés is remekül sikerült.

Pontosan, a kért időpontban érkeztünk a homok-hegyi katonasírhoz. Hamar felállítottuk kis „táborunkat” és felkészültünk a túrázók fogadására. Jó volt látni, hogy idén is szép számú túrázó vágott neki a távnak.
Akik elhaladtak mellettünk, élőben is láthatták tevékenységünket, a katonasír ápolását és kutatását.
A mellettünk lévő katonasírról, még húsvét környékén valaki letörte a keresztről a névtáblát. Ezt hamar pótoltuk is, több szegeccsel erősítettük a helyére. 

Így a később érkező túrázók, kirándulók, már a helyreállított sírt nézhették meg.

A tavalyi pontőködés során figyelmesek lettünk egy jókora kőhalomra, pont a katonasírral szemben. Reménykedtünk, hogy egy eddig még fel nem tárt tömegsírra bukkantunk, így erre a napra megkértük a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Természetvédelmi Hatóságtól, egy derítési engedélyt. A nagyobb köveket kézzel, a kisebbeket kézi szerszámokkal távolítottuk el a feltételezett sírról. A kövek elfogyta után, már az erdei talaj következett, így már gyorsabban tudtunk haladni.

Egy-két kíváncsi túrázó megnézett minket munka közben, szerencsét kívántak. Ástunk egy kutatóvermet, de legnagyobb sajnálatunkra semmi sem került elő. Kis pihenés után, kicsit szomorúan, de töretlen lelkesedéssel visszatemettük a derítő gödröt, visszaállítottuk az eredeti állapotokat. Feltevésünk szerint, a pár méterre lévő légvédelmi állásrendszer kialakításakor kerülhettek ide a kövek, amelyet a munkálatokat felügyelő magyar tiszt ide hordatott, egy szabályos, nagyjából 2 x 4 méteres méretű halomba.

Közben már délután lett, a túrázók is elfogytak, így sátrat bontottunk és mi is pihenőre vonultunk.

Szőnyi Gábor