Tevékenységeink

A Garancsi-tó melletti katonasír felújítása

A www.roncskutatas.com oldalról régóta ismert Johnny69, azaz Szebeni István „Hozz rendbe egy katonasírt” felhívására, a Garancsi-tó partján található kitöréses német katonasírt újítottuk fel.
Ez valójában egy exhumált katonasír, amelyben a német hadisíros szakemberek négy német katonát találtak. Csak egy főt sikerült azonosítani közülük. A katonák földi maradványai a Budaörsi Katonai Temető és Emlékparkba, bajtársaik mellé kerültek.
2021. május 8-án Dávid László, Polgár Zsolt és Radvánszky Roland barátaimmal újítottuk fel e katonasírt. A régi fémkeresztet már annyira megette az idő vasfoga, hogy több helyen lyukas volt az amúgy is rozsdás fémtest. Polgár Zsolt elkészítette és lefestette az új sírkeresztet, majd egy ismerős hölgy ajándékként elkészítette a gravírozott kis táblát a sírra, amelynek felirata: “Itt halt hősi halált a kitörés során 4 német katona – 4 deutsche soldaten”.
Sajnos a térképekre helyhiány miatt nem fér fel jelölése, mivel az Üvegtigris filmek forgatási helyszínén található, s emiatt számos más keresési helyszínt kell feltüntetniük a térképet készítő szakembereknek.
Megtalálni könnyű, a Piliscsaba – Tinnye közötti főútról a tóhoz lekanyarodva, egyből a Garancsi-tó partján áll.