Tevékenységeink

Zsámbéki hadikulturális fesztivál

Immáron hetedik alkalommal került megrendezésre a Zsámbéki hadikulturális fesztivál, amely ebben az évben június első hétvégéjére esett. Ennek megálmodója a zsámbéki, nagycsaládos Racsmány Dömötör úr, aki számos akadály leküzdése után, egyre ismertebbé és színvonalasabbá varázsolja e rendezvényt évek óta.

A volt zsámbéki rakétabázis adott ismét helyet e rendezvénynek, amelyről érdekes tudni, hogy a ’70-es években épült objektum, szeretett fővárosunk légvédelmének egy részét látta el, illetve azon kevés laktanyáink egyike, amit nem loptak szét. A helyi önkormányzatnak és a környék tisztességes, becsületes lakosságának köszönhetően maradt ránk e friss történelmi emlékhely, amelyet ki lehet bérelni osztálykirándulásra, legénybúcsúkra és egyéb rendezvényekre szálláshellyel. Emellett otthont ad egy méretes egykori hangárában a Magyar Repüléstörténeti Régészeti Egyesületnek, amely szeretett hazánk területén lelőtt második világháborús repülőgép roncsokat és számos egyéb érdekességet mutat be. Az aprólékosan összeállított, színvonalas kiállítás Légrády Lajos úrnak és segítőinek köszönhető, akiknek szívügye bemutatni a hazai repülés történelmi emlékeit. Idén volt véradásra is lehetőség, továbbá honvédségi toborzás, fegyverkiállítás, lézerharc, hadijáték, emellett számos korszak és nemzet katonai hagyományőrzőinek élő diorámás táborhelyének bemutatója. Szintén volt haditechnika is, amelyet meg lehetett testközelből nézni, motorokra és terepjárókra a gyerekeknek egy körre fel lehetett ülnie.

Csodás, meleg, napos hétvégén gazdag vendéglátó kínálat és egyéb szolgáltatások (pl. dögcédula készítés) sora állt az érdeklődők rendelkezésére. Idén mindkét napon, a kora délutáni hadijátékon, a keleti Kárpátokban kiépített Szent László állásban vívott harcok egy szelete került bemutatásra, több hagyományőrző csapat remekül összehangolt munkájának köszönhetően. A hadijátékot hazánk egyik legismertebb egyenruha szakértője nyitotta meg, amely során a fellépő hagyományőrző csapatok egyenruháját, felszerelését mutatta be a nagyérdemű közönségnek. Mivel szép számmal vettek részt az amerikai hadsereget bemutató hagyományőrzők, illetve a Harmadik Birodalom katonáit szemléltető hagyományőrzői e fesztiválon, ezért még egy kisebb csatajelenet előzte meg a nagyobb hadijátékot, amely során a nyugati fronton vívott csaták egyikéből mutattak ízelítőt.

A rendezvényen Egyesületünk is képviseltethette magát, ahol a hagyományőrző és társszervezetekkel hasznos egyeztetéseket sikerült lefolytatni.

Összességében egy tartalmas, szép hétvégének adott otthont ismét a zsámbéki volt légvédelmi bázis. Hatalmas köszönet a szervezőknek, a kitartó, nemes, önzetlen munkásságukért (a bevételt az önkormányzat kapta).