Tevékenységeink

Új sírtábla került két kitöréses katonasírra


A Budai-hegyekben található kitöréses katonasírok közül, kettő sírkeresztre is új sírtáblát helyeztek fel Polgár Zsolt, Dávid László és Szirmai Zsolt bajtársaim. Mindhárman a bejegyzés alatt álló hadszíntérkutató egyesületünk oszlopos tagjai, akiknek kitartását és szorgalmát jól példázza, hogy a munkálatokra a Budakeszi feletti hármas katonasír mellett felállított emlék- és ismertető tábla után kerítettek sort, így munkájuk nagyobb része, már sötétben folyt.
Elsőként a Nyéki-hegy és Vadaskerti-hegy nyergében, a sárga turista jelzés és egy túra tanösvény kereszteződésétől nem messze álló katonasírt újították fel. Ez az a katonasír, amelynek régi sírkeresztjét 2004-ben egy viharban kidőlt fa, szinte tövig a földbe nyomta. Majd 2010-ben a Lelkiismeret ’88 Csoport önkéntesei egy új fém sírkereszttel látták el, a régebbi, földből alig kilátszó, kis verset is tartalmazó sírtábla mellé állítva.
Huszár Péter, a „Budai kitörés emléktúra” egyik főszervező bajtársam, éppen e kis verses sírtáblának köszönhetően akadt rá kutatásai során, hogy kit is takar, e névtelen sír. Neki köszönhetően, már nevesítve, s nem ismeretlen magyar katonaként került felhelyezésre, az új sírtáblácska a fémkeresztre.
Huszár Péter kutató munkájának hála, mostantól az erre túrázó, kiránduló honfitársaink, már ezt olvashatják a sírkereszten:
TÁRNOK BÉLA
LÉGVÉDELMI TÜZÉR
HŐSI HALÁLT HALT 1945. FEBRUÁR 12-ÉN
A KITÖRÉS SORÁN E HELYEN MELLKAS LÖVÉSTŐL”

A sírkeresztet előtte megtisztították a rozsdafoltoktól, gondosan lecsiszolták, majd átfestették feketére. Az exhumált katona sírhelyének környékét rendezettebbé tették, kitakarították. Ezt követően, már sötétben vágtak át a Vitorlázó-rét sarkához közeli Homok-hegy tövében álló, az Országos Kéktúra útvonala mellett található katonasírhoz, ahol az eddigi ütött-kopott, kis pléhtábla helyére, egy újat erősítettek fel „Ismeretlen magyar katona 1945” felirattal.
Természetesen e sírkeresztet is lecsiszolva, átfestve, szépen felújítva készítették elő, hogy a másnapi „Budai kitörés emléktúrán” résztvevő bajtársak, már ilyen szép, igényes katonasírnál koszorúzhassanak, s emlékezhessenek meg a 77 évvel ezelőtti harcok katonahőseiről.