Varga László vadászpilóta
Katonahőseink

Varga László vadászpilóta

Varga László szakaszvezető
(Ercsi, 1922.IV.17. – Telki-hegy, 1944.XII.11.)
Édesapja órásmester volt, aki szerette volna ha fia továbbviszi a mesterséget. A család Ercsiben lakott, ahol a Fő utcában volt üzletük.
Lacit fiatalon is már a motorok, gépek érdekelték. Kiváló sportoló, magasugró, 100 m-es síkfutó volt. Katonai szolgálatra Fehérvárra vonult be a helyőrséghez. Jelentkezett a
Horthy Miklós Nemzeti Repülő Alaphoz, sikeresen vizsgázott és felvételt nyert. Megkezdődtek az oktatások a repülőgépeken. Váton iskolagépeken, Börgöndön vadászrepülőgépeken repült és Veszprém körzetében már a kötelékrepülést gyakorolta. A budaörsi repülőavatáson maga a kormányzó, Horthy Miklós is jelen volt, láthatta mindezt az ország az akkori filmhíradóban. Ő is megmutatta magát Ercsi felett gyakran – persze nem hivatalosan – brillírozva sturccolt a Fő utcai katonai parancsnokság felett, majdnem lekapva a Reisz mozi plakátját, billegtette gépét. De lerepült Faddra is, megmutatva magát és gépét, szeretett nagyanyjának. Egyszer 50 métert zuhant egy gyengécske iskolagépen, de megúszta. Szabadidejében különféle repülőgép típusokat felsorakoztató maketteket készített. A hadiesemények felgyorsulásával a keleti frontra vezényelték a 102/1. vadászszázadhoz, ahol egységparancsnokának, Kovács József (beceneve, Juszuf) századosnak volt állandó kísérője. Oroszországban egyszer volt kényszerleszállása, Vinyicában meg is sérült.
Családszerető, jó fiú volt, a zsoldját mindig hazaadta, Erzsike húgát a Képzőművészeti Főiskolára szerette volna beíratni. Laci elment, életének célja a haza védelme lett teljes odaadással. Sorra érkeztek a haditudósítások bevetéseikről, sikerekről és veszteségekről. Képeken láthatta az ország, hogy a keleti front egyik hadirepülőterén bensőséges ünnepléssel fogadták a 100. bevetésről hazatérő Kovács József százados századparancsnokot, és hűséges kísérőjét, Varga László (beceneve, Órás) szakaszvezetőt.
Varga László Messerschmitt vadászpilóta szakaszvezető, aki igazoltan 157 bevetésben, 3 légi győzelemben vett részt és számos kitüntetésben részesült, 1944. december 11-én Budakeszi – Telki térségében nyomtalanul eltűnt. Kitüntetései: Bronz-, Kis és Nagy Ezüst, Vitézségi, I. Osztályú és II. Osztályú Tűzkereszt, Vaskereszt. Erzsike húga, aki látogatta az Ercsiben levő katonai sírhelyet és az emlékművet, és aki minden nap várta, hogy egyszer belép László bátyja az ajtón, ezt írta Ercsi emlék-könyvébe:
„Drága hazád védelmében hősként megvívtad harcaidat, és áldoztad ifjú életed. Sajnos hamvaid ismeretlen földben nyugszanak, de emléked szívemben örökre megmarad.”

A Varga László vadászpilótának állított emléktábláról a következő oldalon számolunk be:
https://kitores45.hu/tevekenysegeink/emlektabla-avatas-varga-laszlo-vadaszpilota/