Árvay Zoltán hadnagy
Históriák,  Katonahőseink

Árvay Zoltán hadnagy

Árvay Zoltán 1913-ban született a délvidéki Zombor városában, édesanyja Bartha Mária. A háborúban a tüzérségnél szolgál, 1942.IX.1-én tartalékos zászlósból, tartalékos hadnaggyá léptették elő. Budapest ostromát végigharcolja, majd katonáival részt vesz a kitörésben. A február 11-én este megindult kitörést követően, már csak három katonájával és egy magyar ápolónővel – aki feltételezhetően egy grófkisasszony volt – keverednek tűzharcba a szovjetekkel 1945.II.14-én hajnalban, Tök községnél a szőlő domboknál, a Nyakas-tető előtt. Helyi lakosok elmondása szerint, a Nyakas-tető felől visszatérő szovjet lőszer- vagy egyéb utánpótlást szállító egységgel kerültek harci érintkezésbe. Miután a maradék lőszerük is elfogyott, fogságba estek. Következett a motozás, amely zabrálásba csapott át, majd a fiatal ápolónővel kezdtek el erőszakoskodni a Vörös Hadsereg katonái, de ezt nem bírták tétlenül nézni a mieink, ezért szúró-vágó fegyvereik után nyúltak. Ekkor az egyik szovjet géppisztolyával agyonlőtte valamennyiüket.

Holttestüket Ványi Tibor és Szabó Gyula töki leventék temették el. A ’90-es években több alkalommal végeztek kutatásokat, főleg itt eltűnt német katonák hozzátartozói, ennek során több katonát és tömegsírt sikerült megtalálnia a szakembereknek, majd exhumálni azokat. Szomorú és egyben érdekes adat, hogy Árvay Zoltán hadnagy és bajtársai mellé eltemetett német katonák mindegyikének el voltak törve több helyen végtagjaik.


A terep bejárások során, szeretnék külön köszönet mondani Nagy István és Szabó László töki lakosoknak a helyszínen elmondott információkért. Istennek hála, sikerült felvenni a kapcsolatot Árvay Zoltán unokájával, Sióréti Tamás úrral, akinek szintén köszönettel tartozom a hős nagyapjáról eljuttatott képekért és dokumentumokért.
2016. szeptemberében több hazafias szervezet összefogásának köszönhetően, sikerült emlék- és ismertetőtáblát állítani Árvay Zoltánnak, három katonájának és az ismeretlen ápolónőnek. Továbbá sikerült felújítani a helyszínen található fejfájukat.
Az emlék- és ismertetőtábla engedélyeztetéséhez, szeretnék utólag is köszönetet mondani Balogh Kálmán Tök független polgármesterének, a töki jegyzőnek és a töki képviselő testületnek. Továbbá Galambos László töki lelkésznek, az emlék- és ismertetőtábla avatáskor tartott áhítat megtartásáért, Balogh Kálmán polgármester úr megtisztelő jelenlétéért és beszédéért.
Képes beszámoló az avatásról:
https://sway.com/DpFONjhpU5CM691A

Árvay Zoltán hadnagy, 3 hű katonájának és az ismeretlen ápolónőnek állított emlék- és ismertetőtáblának és vele szemben található fejfának pontos helye: