Históriák

Attila úti házba csapódott vitorlázógép

Talán az egyik legismertebb képek sorozata fővárosunk ostromáról. Ungváry Krisztián: Budapest ostroma c. könyvéhez is ezt a borítóképet választotta a több száz archív kép közül.

A képen Georg Filius 19 éves őrmester DFS-230 típusú vitorlázógépe látható, amellyel lisztet próbált bejuttatni 1945.február 4-én az ostromban bekerített magyar és német bajtársaknak. Ekkor már csak a Vérmezőn volt leszállópálya, ahol a sikerrel landolt vitorlázógépek – általában megrongálódott – roncsait félretolták a Vérmező szélére. Az este érkező szállítmányok tájékozódását 14-16 éves fiatal gyerekkaktonák alkották, akik véres veszteségeket szenvedtek, mivel a Vérmező két szélén álltak sorfalat zseblámpával és egyéb éghető anyagokkal fényt adva a pilótáknak.

Az ostrom ideje alatt, a bevetésre indult 73 DFS-230 gépből 32 el sem jutott Budapestre. A 41 beérkező gép is eleve összetört, mivel e gépeket eleve törő-leszállásra tervezték. Pilótáik az NSFK (Nemzetiszocialista Légiszövetség) 16-18 éves önkéntesei voltak. Érdekességként megjegyzendő, hogy e fiatal srácok is részt vettek a kitörésben, s bizonyítottan négyen el is érték a saját vonalainkat 1945.február 16-ig.

Georg Filius őrmester nem a Vérmező felöli részen csapódott be az Attila út 35 számú házának tetőszerkezetébe, hanem a Horváth-kert felé eső oldalon, amely már az Alagút utca másik oldalán van. Ennek oka legfőképp a szovjet légvédelem zavarótüze volt, hiszen a Krisztina körút Vérmező felöli oldalát már ők uralták, így még könnyebben vették tűz alá a leszállni próbáló gépeket. A becsapódás valósággal lefejezte Georg Filius őrmestert. Vitorlázógépét csak 1945 augusztusában távolították el, ezért készülhetett oly sok fénykép róla, amely az ostromlott Budapest egyik jelképévé vált.

Forrás: urbface, Ungváry Krisztián: Budapest ostroma, Kosaras Péter Ákos történész előadása, roncskutatas.com – onnan külön köszönet Gábor tagtársnak