Históriák,  Riport

Videoriport Sebes Emil veteránnal

Kedves Látogatóink!A „Katonasír Kutató és Ápoló Egyesület” kiemelten fontosnak tartja az értékmentést, s ennek egyik része a még élő szemtanúk felkeresése, felvételek készítése, s közkinccsé tétele.
Megadatott, hogy megismerhettük személyesen Sebes Emilt egy katonai hagyományőrző fesztiválon, ahol egy nagyon jó, hasznos és tartalmas beszélgetést folytattunk vele. Neve ismert volt köztünk, hiszen „Budapest ostroma kutatócsoport” Csecserits Artúr – Mihályi Balázs – Rohánszky Mihály szerzők által szerkesztett és kiadott „Emlékek Budapest ostromáról, a kitörésről, és a hadifogságról 1944-1945” című kis könyvben már jelent meg tőle egy visszaemlékezés „Sebes Emil: A vérmezei srácok” címmel, 17 oldalon.
Engedélyt kértünk tőle, s kaptunk, hogy felkereshetjük egy előre egyeztetett időpontban, hogy riportot készítsünk vele Budapest ostromáról, hiszen a Vérmezőnél lakott, az Attila út 117. szám alatti házban. Kadétként részt vett leventékkel és Hitlerjugend fiataljaival a Vérmezőn leszálló utánpótlást szállító vitorlázógépek leszállásának előkészítésében, segítésében.
Egyeztetést követően, 2023 áprilisában készítettük Sebes Emillel a riportot, amelyet mostanra, a Budapest ostromának és a kitörésnek a 79.-ik évfordulójára sikerült 26 percben összevágva élvezhetővé tenni.
Emil bácsi a riport alatt, számos más érdekességet is mesélt, így a cserkész mozgalomról, a háború utáni megtorlásokról, házkutatásról, megkínzásáról.
Ezek ebbe a kisfilmbe nem fértek bele, ezért tervezünk egy hosszabb, kiegészítő filmet is elkészíteni, amelyben ezekről is beszél.
Egy apró kiegészítés – spoiler – hogy érthetőbb legyen Sebes Emil által elmondott egyik rész:- 16:30-16:51-ig, amikor a vízért mennek, a viceházmestert halálos lövés érte. A meghalt viceházmester igazolványát kapta meg az a fiatal Konrád nevű waffen-SS katona, aki a riport alatt említett páncéltörő ágyúval, a bajtársaival kilőtte Emil bácsiék háza alatti hentes üzletből a támadó SZU-76-os szovjet rohamlöveget. A kitörési kísérletből Konrád váll lövéssel visszatérve, ennek a halott viceházmester igazolványának köszönhette, hogy életben maradt, ez a rész 20:17-21:32 között hangzik el.

Amennyiben szeretnék támogatni egyesületünk értékmentő munkáját, kérjük támogassanak bennünket adományukkal.

„Katonasír Kutató és Ápoló Egyesület”
Bankszámlaszám: HU41 1171 4044 2143 8974 0000 0000
Továbbá amennyiben tud, vagy ismer olyan személyről, aki harcolt, vagy egyéb módon tevékenyen részt vett szeretett fővárosunk ostromának védelmében, kérjük feltétlen jelezzék egyesületünknek, az amatordokumentumfilmescsoport@gmail.com elérhetőségünkön.

Figyelmükért és segítségükért előre is köszönet!