Image_not_avaible
Mártír papjaink

Dr. Lacza István hitoktató

(Vágsellye, 1900.IX.13 – Buda, 1945.I.22)
Katolikus hitoktató
Esztergomban a Szent Benedek-rendi Katolikus Gimnázium tanulójaként, hazafias versekkel szavaló versenyeket nyer. Szín kitűnő tanuló, 1917-ben VII. osztályos pap növendékként, az ő történelem dolgozata nyeri el a Széchenyi-pályadíjat (50 korona jutalommal), illetve magyarból a „Hazafias érzés Tompa lírájában” dolgozatával a Katalin-díjat nyeri el (10 korona jutalommal). 1926-ban szentelik pappá Rómában.
Egyik szerzőpárosa „A Katolikus Hittanárok És Hitoktatók Egyesületének Közlönye” kiadványnak, melyben az erkölcsi nevelés és az Istent tagadó bolsevizmus veszélyeire való felhívás a cél.
A II. kerületben, a Margit körút és Keleti Károly utca sarkán álló Regent-ház robbanásakor vesztette életét a romok alatt. A német csapatok a biztonságosnak hitt vastag betonfalakkal (a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank egyik fiókja is itt volt) védett házba több tonna tüzérségi lövedéket, aknát, páncélöklöt, kézigránátot tároltak. Máig ismeretlen okból bekövetkezett robbanásban, a Regent-ház pincéjében lévőket maguk alá temette a hatalmas tömeggel bíró épület. Egyetlen túlélője sem volt a robbanásnak. Csak 1948 nyarán kezdték meg a romok eltakarítását, melyet megnehezített az a rengeteg ember, akik a romok alatti arany kincsekről szóló pletykák miatt jelent meg. Az egyik leszakadt erkély alatt, egy épen maradt ébresztőóra került elő. Mutatója éjfél után hét perccel állt meg. Mivel a robbanás január 21-ről, 22-re virradó éjjel történt, sokan ezt az éjfél utáni hét perces időpontot fogadják el a végzetes detonációnak. A romok alatt, közel 300 fő vesztette életét. Tömegsírjuk a farkasréti temető 19/1-es parcellájában lett kialakítva.

Forrás: library.hungaricana.hu
lexikon.katolikus.hu
hu.m.wikipedia.org